Persmap

Een overzicht van alle artikels waar Aloisiana in vermeld staat.

"Studenten houden de Warmoesberg nog tot en met vanavond deels verkeersvrij. Auto's moeten er plaatsmaken voor optredens en een potje petanque.
Nog tot donderdagavond zal een deel van de Warmoesberg afgesloten worden voor het autoverkeer. Tot dan wordt de rijweg en het voetpad deels omgevormd tot grasterreinen en petanquepleinen, en vinden er ook gratis optredens plaats.

Voor het initiatief werkt studentenvereniging Aloisiana samen met de algemene studentenraad ASR en de studentendienst Stuvo+. "Dit straatje wordt te vaak als sluipweg gebruikt, en de studenten willen het definitief autovrij maken", aldus Alexander Cobbaert van Aloisiana. "Maar daarvoor zijn we uiteraard afhankelijk van de politiek. Volgende week hebben we een afspraak met schepen van Mobiliteit Els Ampe om onze ideeën voor te stellen."

Schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Ans Persoons kwam gisteren alvast een kijkje nemen en toonde zich voorstander van het initiatief. "Dit is een doorgang die niet nodig is, ik ben alvast voorstander van een autovrij gedeelte." (AMG)”

"Tussen de campussen van hogeschool Odisee en de KU Leuven geen auto's op de Warmoesberg. Dat is wat de Brusselse studenten willen. Een festival moet de politici daarvan overtuigen.

In 2014 hielden de studenten nog een picknick voor een autovrije Warmoesberg. Die had weinig effect. Dus kwamen ze met ‘Jardin Rosé’ op de proppen, een driedaags festival met gratis concerten, highlandgames, een petanquetornooi en een afterwork voor het academisch personeel. De kasseien werden voor de gelegenheid ingeruild voor echt gras.

“Een totaalconcept”, zegt Alexander Cobbaert van studentenvereniging Aloisiana. “We vragen een straat zonder verkeer en willen met dit festival tonen wat hier mogelijk zou zijn. De Warmoesberg zou een rust- en ontmoetingsplaats kunnen zijn voor alle studenten. Hij kan ook een plein worden voor evenementen van studentenverenigingen.”


"In het centrum van Brussel wordt een deel van de Warmoesberg een tijdlang afgesloten voor alle verkeer. Gelegenheid is het gratis stadsfeest Jardin Rosé van hogeschool Odisee en  KU Leuven campus Brussel. Het gaat over het stukje Warmoesberg tussen de ingang van de Koninklijke Galerijen aan de Arenbergstraat en de hogeschool zelf aan de Stormstraat. “Dit straatje wordt te vaak als sluipweg gebruikt, de studenten willen het definitief autovrij maken.”

Dinsdagmiddag gaven de Odisee-studenten het startschot op het betreffende stukje Warmoesberg. De kasseien op de voetpaden zijn omgeruild voor gras en het autoverkeer wordt omgeruild voor gratis optredens, een petanquetornooi, een jazz-afterworkparty, een pop-upbar, enz. Woensdagnamiddag om 16.00 wordt het straatje volledig afgezet, donderdagavond om 21.00 uur wordt alles weer opgeruimd.

Voor het initiatief werkt studentenvereniging Aloisiana samen met de algemene studentenraad ASR en de studentendienst Stuvo+. “Een primeur,” vertelt een enthousiaste Alexander Cobbaert, praesens van Aloisiana. “Het is namelijk acht jaar geleden dat Odisee-verenigingen op deze manier samenwerkten, daarom voelt het een beetje historisch.”

Let wel: deze eerste editie van Jardin Rosé is niet gewoon een studentikoos feestje, er hangt ook een boodschap aan vast. “We willen tonen dat dit stukje Warmoesberg perfect autovrij kan zijn. Nu wordt het namelijk alleen gebruikt voor sluipend autoverkeer, terwijl het bijvoorbeeld de perfecte ontmoetingsplek zou zijn voor studenten van verschillende campussen,” aldus Cobbaert. De studenten herlanceren deze oproep met hun feest, maar legden ook al contact met het stadsbestuur over de kwestie."

"De studentenverenigingen van Odisee doen een oproep om de Warmoesberg, waar de Odisee gevestigd is, in de toekomst permanent autovrij te maken. Om hun oproep kracht bij te zetten organiseren ze er van 2 tot 4 mei Jardin Rosé, een gratis stadsfestival.

Tijdens Jardin Rosé vinden er op de Warmoesberg optredens plaats, maar wordt er ook een petanquetornooi, highlandgames, een afterwork met jazzmuziek en een pop-upbar georganiseerd. In plaats van kasseien zal er echt gras liggen.

Speciaal voor de gelegenheid zal de Warmoesberg autovrij gemaakt worden. En dat zouden ze studentenverenigingen graag het hele jaar door zo hebben. “Met dit totaalconcept willen we aantonen hoe wij een autovrije Warmoesberg zien. Dat biedt namelijk heel wat mogelijkheden voor de studenten van Odisee Campus Brussel”, zegt Alexander Cobbaert van Aloisiana, de vereniging voor studenten economie en bedrijfswetenschappen.

Jardin Rosé zien de studenten als een goede testcase. “Niet alleen Aloisiana, maar alle studentenverenigingen, waaronder ook een aantal van de KU Leuven, zijn daarvoor vragende partij en hopen om vaker activiteiten zoals Jardin Rosé te kunnen organiseren.”


"De studentenvereniging Aloisiana vierde dit jaar zijn 50-jarig bestaan en is daarmee de  oudste studentenvereniging, den bompa, van de HUBrussel … euhm …  den EHSAL! Aloisiana is 50 jaar geleden opgericht als de studentenvereniging voor studenten economie en management. Wij gingen praten met jubileumpreses Fréderique – a.k.a. Fredje – Vandermeeren. Drie maal tjoelala voor Aloisiana!

Op zaterdag 24 maart hield Aloisiana een academische zitting in de Gotische zaal van het Brusselse stadhuis, ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan. Oprichter Albert Tabak gaf er een speech.

Klopt, in zijn speech heeft hij gezegd hoe het allemaal is begonnen. Het begon in 1962 met een groepje vrienden uit Mechelen en Antwerpen die het ’s avonds op de trein jammer vonden dat er geen sociale contacten waren buiten de lessen (in die tijd was de EHSAL enkel een avondschool, nvdr). De vrienden beslisten om daar verandering in te brengen en ze kwamen een eerste keer samen in Antwerpen, zonder grote opkomst. Niet veel later belegden ze opnieuw een samenkomst in Brussel die wel een succes werd, en de club was geboren.

In hun eerste jaar hadden ze nog geen schild, geen kleuren, geen lied, geen naam en geen geld. Volgens het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV – de ‘koepel’ van Vlaamse katholieke studentenverenigingen en -clubs, nvdr) had het nieuwe clubje niet veel succes op slagen. “Maar 50 jaar later staan we hier nog, sterker dan ooit!” aldus Tabak in zijn speech. Een jaar na hun eerste bijeenkomsten hebben ze dan een naam verzonnen, een lint laten ontwerpen, … Albert nam het op zich om de eerste preses van Aloisiana te worden.

Na zijn uiteenzetting hebben we aan Albert Tabak een honoris-causalint gegeven. Tijdens de receptie heeft Albert zijn lint geschonken aan de club, een grote eer. Het lint krijgt binnenkort een mooie plaats op de HUBrussel! Pittig detail: de kleuren van Aloisiana zijn rood, groen en geel, maar door de veroudering is het groen in het lint van Albert afgebleekt naar wit. Rood en groen staan hierbij voor Brussel en geel staat voor katholiek-Vlaams.
Ook algemeen directeur Dirk de Ceulaer heeft een speech gehouden waarin hij vol lof was over de belangrijke rol van Aloisiana in het studentenleven.

De directeur heeft een prachtige speech gegeven waarin hij vertelde over zijn eerste ervaring met onze studentenvereniging. Op het einde bedankte hij de aanwezige senior en de pro-senioren voor hun onvoorwaardelijke inzet en hun groot engagement voor de Brusselse student.

Bij het de start van Aloisiana werden cantussen ‘clubs’ genoemd. Tijdens deze ‘clubs’ kwamen ook docenten en zelfs de directeur regelmatig meedoen. Ik heb onlangs in de archieven nog een foto gevonden van de huidige directeur met een lint, een clubpetje en een codex tijdens de lustrumcantus van 30 jaar Aloisiana! (brede glimlach)
Aan het begin van de Lustrumweek, op maandag 20 maart, hing ’s ochtends een immens lint aan het gebouw in de Stormstraat.

Jawel (glundert): een lint van 20 meter lang en 1,5 meter breed. Het is niet de eerste keer dat een lint van Aloisiana aan het gebouw hangt. Zowat 21 jaar geleden wou Catherine Dewinter de eerste vrouwelijke senior van Aloisiana worden. Ze besliste een lint te laten maken van 40 meter lang en twee meter breed met daarop haar verkiezingsslogan. Een jaar later was ze preses en was het ook het 30-jarige bestaan van Aloisiana en hebben ze het lint aangepast voor hun 30-jarig bestaan.

Maar we hebben nog veel meer gedaan voor ons Lustrumjaar: een kick-off aan het einde van vorig jaar, een lustrumcantus, bierpotten laten maken, … en vergeet ons fantastische lustrumbal niet dat vlak na de zitting in het stadhuis doorging!

We hebben zelfs nog even gedacht aan een koninklijke kroning voor ons 50-jarig bestaan, maar dat hebben we laten varen omdat Aloisiana een Vlaamsgezinde studentenvereniging is en aangezien het een veel te grote administratieve rompslomp was.

Wij hebben de archieven eens nagekeken en gemerkt dat het clublied nog veranderd is.
Ja, dat komt omdat Will Tura nog even peter is geweest van Aloisiana. Als je op YouTube kijkt naar ‘Wij zijn de mannen van de nacht’ (de eerste zin van het clublied van Aloisiana, nvdr) dan zie je dat dat eigenlijk een liedje is van Will Tura. Daarom heeft Aloisiana enkele aanpassingen aangebracht aan het liedje."


"Studentenvereniging Aloisiana, een vereniging voor studenten economie en management aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Dat lustrumjaar gaat niet onopgemerkt voorbij. Afgelopen zaterdag hield de studentenclub een academische zitting in de Gotische zaal van het Brusselse stadhuis. 

Algemeen directeur van de HUB Dirk De Ceulaer benadrukte in zijn speech de belangrijke rol die Aloisiana kan spelen om studenten een echt Brussels studentenleven te bieden. Een opmerkelijke voordracht was er ook van Albert Tabak, de stichter en eerste praeses van de studentenvereniging. Tabak kreeg na zijn uiteenzetting een honoris causa lint. 

Tijdens de receptie na de academische zitting schonk Tabak zijn praeseslint aan de club. Huidig praeses Fréderique Vandermeeren beloofde het lint een prominente plaats te geven in het Aloisiana-lokaal.

Aloisiana is de oudste studentenvereniging aan de HUB en werd opgericht op 18september 1962. De lustrumweek werd vorige week maandag op gang getrapt toen het praesidium een gigantisch Aloisiana-lint van 20 bij 1,5meter aan de gevel van het Hermes-gebouw van de HUB ophing."


"Studentenvereniging Aloisiana laat haar vijftigste verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. Gisterochtend hing het praesidium van de studentenclub`van de studenten economie en management een reuzengroot lint aan de gevel van het Hermes-gebouw op de campus Stormstraat van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). 

 Het lint, een spandoek van 20meter lang, is gemaakt in de kleuren van Aloisiana: geel, groen en rood. 'Het lint is de eerste actie tijdens onze lustrumweek', zegt praeses Fréderique Vandermeeren. 'Deze week organiseren we nog tal van activiteiten, zoals een clubavond en een bezoek aan een brouwerij. Zaterdag is er een receptie, die we voor de gelegenheid in het Brusselse stadhuis mogen houden.' Aansluitend is er het lustrumbal, dat dit jaar plaatsvindt in Steelgate in de Kartuizerstraat. 
Aloisiana werd opgericht in 1962 en is daarmee de oudste studentenvereniging aan de HUB. Het is een van de grootste studentenclubs van het land. De naam is afgeleid van de Economische Hogeschool Sint-Aloysius, kortweg Ehsal, de hogeschool die in 2009 opging in de HUB."

Onze Partners